Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Working Paper No. 843

Exposure-Based Cash-Flow-at-Risk for Value-Creating Risk Management under Macroeconomic Uncertainty

Värdeskapande riskhantering vid makroekonomisk turbulens

Working Paper
Referens
Andrén, Niclas, Håkan Jankensgård och Lars Oxelheim (2010). ”Exposure-Based Cash-Flow-at-Risk for Value-Creating Risk Management under Macroeconomic Uncertainty ”. IFN Working Paper nr 843. Stockholm: Institutet för Näringslivsforskning.

Författare
Niclas Andrén, Håkan Jankensgård, Lars Oxelheim

Många – inte minst politiker – ser en ineffektiv riskhantering i företag och banker som orsaken till den finansiella kris som fick sitt utbrott 2008. Riskhantering är ofta delegerad till finanschef eller i vissa fall till en speciell befattningshavare med ansvar för denna hantering. Ett stort ansvar faller i tider av makroekonomisk turbulens på dessa befattningshavare. Deras förmåga att skilja på värdeskapande och icke värdeskapande riskhantering blir central för företagets överlevnad. I denna uppsats utvecklar vi en modell till hjälp för finanschefen inom den icke-finansiella sektorn vid värdeskapande riskhantering i tider av makroekonomisk turbulens.

En utgångspunkt för diskussionen om värdeskapande och icke värdeskapande riskhantering är att det enskilda företaget kan ha en konkurrensfördel i att ta vissa risker och på den vägen skapa värde för företaget. På produktionssidan i företaget kan detta vara uppenbart, men resonemanget gäller även den finansiella riskhanteringen. Samma risk som skapar värde i ett företag kan ses som icke-värdeskapande i ett annat. I den utsträckning detta företag har en riskaversion bör denna risk då vara föremål för riskhantering och reduktion. Allt risktagande kräver sitt ”pris”, antingen explicit i form av extra eget kapital eller indirekt i form av kostnader för riskhantering, ägargarantier eller högre kreditriskpremier. Företagets exponering för icke värdeskapande risker begränsar därmed utrymmet för värdeskapande risktagande. Genom att reducera de förstnämnda riskerna skapas sålunda utrymme för investeringar i värdeskapande risker.

I vår studie utvecklas en modell för hur den strategiskt tänkande finanschefen skall hantera icke-värdeskapande risker. Modellen baseras på en skattning av hur företagets kassaflöde är exponerat mot ett antal makroekonomiska resp. marknadsvariabler. Riskansvarig kan med hjälp av dessa beräkna hur tagna försäkringar mot risk och förändringar i kapitalstruktur påverkar företagets riskprofil. Modellen förklarar risken eller variabiliteten i kassaflödet som en funktion av förändringar i dessa variabler och ger därmed den strategiskt tänkande finanschefen möjlighet att sortera ut den värdeskapande delen av företagets totala risktagande. Modellen illustreras med en tillämpning på Norsk Hydro. Rådande makroekonomisk turbulens gör tillämpningen av vår modell till en angelägenhet för de företag som önskar skapa värde genom sin riskhantering.


IFN Working Paper nr 843, "Exposure-Based Cash-Flow-at-Risk for Value-Creating Risk Management under Macroeconomic Uncertainty" är författat av Lars Oxelheim, Institutet för Näringslivsforskning, tillsammans med Niclas Andrén och Håkan Jankensgård, Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.

Lars Oxelheim

+46 (0)8 665 4527
+46 (0)70 861 9361
lars.oxelheim@ifn.se