Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

EU behöver en ny syn på entreprenörer

12 september 2019

Reformer på sex områden, det är vad som krävs för att få ett mer dynamiskt och konkurrenskraftigt företagande. Det menar IFN-forskarna Niklas Elert och Magnus Henrekson som tillsammans med Mark Sanders, Utrecht University, skrivit den nya boken The Entrepreneurial Society: A Reform Strategy for the European Union. En bok som presenterades vid ett seminarium i Näringslivets Hus den 12 september. 

Annika Ström Melin, Magnus Henrekson, Hans Stråberg, Katarina Areskoug Mascarenhas och Mats Persson. Foto: Karl Gabor.

 


Journalisten Annika Ström Melin, modererade samtalet mellan Magnus Henrekson, vd IFN, Hans Stråberg, styrelseordförande Atlas Copco, Katarina Areskoug Mascarenhas, chef för EU-kommissionens representation i Sverige och Mats Persson, ekonomiskpolitisk talesperson för Liberalerna.

När du använder hotels.com eller åker Uber, går intäkterna till amerikanska bolag. Google tar över annonsmarknaden och även de betalar skatt i USA. Varför är inga av de här företagen europeiska, varför har vi inte den innovativiteten? Den frågan ställde Magnus Henrekson, vd IFN, inledningsvis.

-Man kan ha hur mycket forskning och innovation som helst, utan att man för den skull bygger bolag och det är något som USA och Kina är väldigt bra på, fortsatte Magnus Henrekson.  Istället krävs entreprenörskap för att skapa värdefulla produkter för samhället.

Forskarna ger förslag på reformer på sex områden och Magnus Henrekson betonar att entreprenörskap bygger på samarbete. 

 
Mats Persson(L) om EU:s syn på entreprenörskap. Foto: Karl Gabor.

– Det finns många intressanta policyförslag i boken. Jag tror att det handlar om ett nytt politiskt förhållningssätt, sa Mats Persson, ekonomiskpolitisk talesperson (L).

Annika Ström Melin vände sig till Katarina Areskoug Mascarenhas och undrade om det finns ett nytt förhållningssätt till företagande och entreprenörskap hos den nya EU-kommissionen.


Katarina Areskoug Mascarenhas om EU-kommissionens syn på företagande. Foto: Karl Gabor

– Ursula von der Leyen pratar mycket om små och medelstora företag och att vi måste möjliggöra för dem. Europa är ganska innovativt, men då är det små företag. Vad vi inte lyckas med är uppskalningen och där handlar det dels om byråkrati och dels om riskkapital.

Hans Stråberg, bland annat styrelseordförande i Atlas Copco sa att entreprenörskap och fri verksamhet skapar välstånd. Han efterlyste stabila och enkla spelregler som är lika för alla. – Styrkan med EU-projektet är att ha tillgång till en stor marknad med samma regler när det gäller varor och förhoppningsvis snart tjänster också.


Hans Stråberg efterlyser enhetliga spelregler. Foto: Karl Gabor.

46 forskare från nio europeiska institutioner har jobbat i tre och ett halvt år i projektet FIRES, som boken är en del av.

Film om FIRES-projektet hittar du här

Läs boken The Entrepreneurial Society: A Reform Strategy for the European Union här

Se presentationen av boken här