Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Rapport nr 4, 2023

Tid att följa upp – digital tidmätning i svensk hemtjänst

Rapport
Referens
Blix, Mårten, Henrik Jordahl, Linda Moberg och Lovisa Persson (2023). ”Tid att följa upp – digital tidmätning i svensk hemtjänst”. Kristianstad: Högskolan Kristianstad, Fakulteten för ekonomi.

Författare
Mårten Blix, Henrik Jordahl, Linda Moberg, Lovisa Persson

Digitala tidmätningssystem används i svensk hemtjänst för att mäta och följa upp hemtjänstbesökens längd och innehåll. Systemen samlar in data i realtid och om alla besök. I detta avseende är digital tidmätning ett kraftfullt verktyg som kan förväntas ge bättre förutsättningar för mål-och resultatstyrning än analoga metoder. Samtidigt innebär tidmätningen risker för arbetsmiljön då den kan uppfattas som detaljstyrande och stressande. I denna rapport presenterar vi resultaten från en enkät som skickades ut till alla kommuner om deras användande av tidmätningssystem i hemtjänsten. 123 kommuner besvarade enkäten och 94 av dessa angav att de mäter tidsanvändningen med hjälp av digitala system. I denna rapport presenterar och diskuterar vi resultaten från denna enkät.