Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Vägar till ett uthålligt EU. Europaperspektiv 2021

Reformagenda: Bättre grundförutsättningar för ett entreprenöriellt, innovativt och uthålligt EU

Bokkapitel
Referens
Elert, Niklas och Magnus Henrekson (2021). ”Reformagenda: Bättre grundförutsättningar för ett entreprenöriellt, innovativt och uthålligt EU”. I Antonina Bakardjieva Engelbrekt, Anna Michalski och Lars Oxelheim (red.), Vägar till ett uthålligt EU. Europaperspektiv 2021 (33–54). Stockholm: Santérus Förlag.

Författare
Niklas Elert, Magnus Henrekson

Redaktör
Antonina Bakardjieva Engelbrekt, Anna Michalski, Lars Oxelheim

Redan år 2010 konstaterade Europeiska kommissionen att EU lider av ett ”innovationsnödläge” (innovation emergency) och måste bli bättre på att skapa varor och tjänster som kommer unionens medborgare till del. Även om utvecklingen gått framåt sedan dess, har år 2020 klargjort att den dystra diagnosen knappast kan avföras som en del av unionens förflutna. I coronavirusets kölvatten kan ett drastiskt förbättrat innovationsklimat i EU vara det enda sättet att få unionen att återhämta sig och generera inkluderande och uthållig tillväxt när pandemin väl är över.